2012. április 11., szerda

Csülkös bableves

A húsvéti sonka levéből bablevest készítettem. Közhiedelemmel ellentétben, NEM nehéz megfőzni...csak több idő kell hozzá, mint egy krumpli leveshez :)



Hozzávalók: 1 nagyobb füstölt csülök (húsvétkor sonka stb.), 500g tarka bab, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 kisebb zeller, 2-3 babérlevél, 10-15 szem bors
Rántáshoz: 2-3 ek.olaj, liszt, 2-3 ek. pirospaprika, 3 nagyobb gerezd fokhagyma
+tejföl

A füstölt csülköt hideg vízzel lemosom (levágom róla a spárgát:). 



Egy jó nagy edényzetbe rakom, felöntöm hideg vízzel, hogy ellepje, fedőt teszek a tetejére és legalább 1 éjszakára áztatom. 



Ugyanezt teszem a babbal. Tálba teszem, jó sok vízzel felengedem, és hagyom, hogy megdagadjanak a szemek. Másnap a csülköt (úgy ahogy van) felteszem főni. Ezután ráérősen... leöntöm a babról a vizet, 


átmosom  és a csülök mellé dobálom. Teszek még hozzá babérlevelet, egész borsot. 

Megpucolom a zöldségeket, nagyobb darabokra vágom és a leveshez adom. 



Nem sózom...sőt! - Ha sonkát is főzök a csülök mellé, tuti sós lesz!

Ha a csontról leválik a husi...kész. Kb. 2-3 óra... A babot is érdemes megkóstolni, puha-e...





A csülköt kihalászom a levesből, kiszedem a csontot (kutyának adom), apróbb falatokra vágom a húst, majd vissza teszem a lébe.

Elkészítem a rántást. Olajban világosra pirítom a lisztet, lehúzom a tűzről, fokhagyma nyomóval (reszelővel is lehet) átnyomom a fokhagymát, belekeverem a rántásba. 

Hozzákeverem még a pirospaprikát, pár kanál sonkalével csomómentesre keverem, majd a levesbe zuttyintom. 


Fölforralom! Tejfölt adok a csülkös bableves mellé...





Ha sósabb a leves a sok hústól, egy kis vizet adhatunk hozzá...  :)
majd ihatunk rá...sok-sok sört!
A sör gluténmentes...persze!!!  








4 megjegyzés: