2011. december 19., hétfő

Diós bejgli

A diós bejgli tésztája nem különbözik a mákostól. A diós töltelékbe viszont a szokásos dolgokon kívül, tettem egy kis birsalma sajtot. Lehet, hogy emiatt egy kicsit laposabb lett a bejgli, mint a mákos, de megérte...mennyei birsalma sajttal! Persze...nem biztos, hogy ettől lett alacsonyabb :) és nem kötelező tartozék...



Hozzávalók: 2db bejgli tésztájához: 250g Dr. Schär mix B liszt, 100g vaj (margarin), 35g porcukor, 1/2 zacsi Dr. Oetker szárított élesztő, 1 tojássárgája, 50ml tej,  csipet só, 1 tojás a kenéshez
Diós töltelék: kb.300g darált dió, 1 citrom reszelt héja, 100 ml tej, kb. 100g cukor, 1 zacsi vanillincukor, kb. 20g mazsola, 2 ek. birsalma sajt (kockákra vágva), 1 kk. őrölt fahéj, (1 ek. gluténmentes zsemlemorzsa-végszükség esetén!)

birsalma sajt
A tésztát robotgépben összegyúrom, és a hűtőbe teszem pihenni. (1/2 óra) Összerakom a diós tölteléket. Felforralom a tejet a cukorral, hozzá reszelem a citrom héját, majd belekeverem a diót és a fahéjat is. Picit több diót szoktam kikészíteni, és apránként szórom az édes tejhez. Ha nagyon folyós, mehet bele a többi dió, (vagy a zsemlemorzsa). Ezután megszórom mazsolával, és a felkockázott birsalma sajttal. 


Összekeverem és kihűtöm.

A tésztát vékonyra nyújtom (4-5mm), majd a kihűlt tölteléket egyenletesen elosztom a tésztán, kivéve a széleit. A tésztát és a gyúródeszkát nem lisztezem !!! A jobb és a bal szélét ráhajtom a töltelékre, majd alulról (vagy felülről :) feltekerem a bejglit.


Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem tojás sárgájával a tésztát, és hideg helyen 1 órát pihentetem.
Ezután a tojás fehérjével is lekenem, és 1 órára vissza teszem a hidegre.

Bekapcsolom a sütőt 160 fokra, a bejgliket megszurkálom hústűvel (tövig), hogy ne repedjen el a tészta sütés közben.

Kb. 25 perc alatt megsülnek...érdemes figyelni őket...



Csak hidegen szeletelhető! Ha kihűlt, fóliába csomagolom és legalább egy éjszakára pihentetem. Ha ezt kibírom, utána vékony, éles késsel szépen felszeletelem... 





2 megjegyzés: