2011. augusztus 7., vasárnap

Töltött paprika

A legutolsó töltött paprika annyira sikeres lett, hogy még a falon is az folyt... szó szerint. Életem párja (miután ebédre befalta az első adagot), uzsonnára is töltött paprikára vágyott. Egy jó nagy tányért telepakolt a szaftos finomsággal, behozta mellém a NAPPALIBA, de az íróasztal mellett... kiejtette kezéből a tálat. Minden töltött paprikás lett, amíg csak a szem ellátott...a monitortól a padlóig... Csak annyit tudtam kinyögni - Ezt most miért csináltad!?  Nem bírtuk ki röhögés nélkül, gyorsan “felnyaltuk” a földről, falról, székről, nehogy a gyerekek meglássák - Miért nem szabad a szobában enniük?!!!  :D

 
Hozzávalók: kb. 1200g darálthús (sertés+marha), 1 közepesen nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 bögre rizs (150g), 1 tojás, 2 doboz sűrített paradicsom (2x140g), 10-12 szem paradicsom, (ha nincs igazi nyári paradicsom akkor -  2 doboz, hámozott paradicsom-paradicsom lében), 8-10 paprika, 3 ek. liszt (gluténmentes), 2 tk. pirospaprika, 2 ek. olaj, 2 szár zeller zöld, 3-4 szem szegfűbors, só, bors, cukor (ízlés szerint), víz (ha friss paradicsomból főzök, nem kell víz)


 
Megmosom a rizst, majd félig megfőzöm. Egy nagyobb tálba halmozom a darálthúst, hozzáadom a tojást.  Apróra vágom a vöröshagymát, összenyomom a fokhagymát, és a húsba keverem. Frissen őrölt borsot szórok rá (elég sokat), megsózom, ráborítom a rizst, és jól összedolgozom. 

 
A paradicsomokat először forró vízbe mártom, majd  lehúzom a héját.
Egy elég nagy lábosban, olaj és liszt keverékéből világos rántást készítek, lehúzom a tűzről.  Pirospaprikát szórok hozzá, ezután jöhet a sűrített paradicsom és egy alapos összekeverés. Ezután bedobálom a hámozott paradicsomokat, (vagy a konzerv paradicsomot). Főzni kezdem, kicsit szétnyomkodom. Sózom.


A paprikákat megmosom, körbevágom a száránál, és kihúzom a magházát is. Benyomkodom a paprikákba a tölteléket, és a forró paradicsomba pakolom. 



Tetejére fektetem a zeller zöldet, bedobálom a szegfűborsokat, fedő alatt, kis lángon főzöm. 10 percenként ránézek, óvatosan megmozgatom az edényt, még óvatosabban megkeverem. 


1 óra alatt megfő... A végén egy kicsit cukrozom... Főtt krumplival az igazi!
Langyosan is finom, a nappaliban .... :-)


2 megjegyzés:

  1. Éppen ma gondolkoztam töltött paprikán,de most már biztos hogy csinálnom kell,nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Én meg a zsemléidet fogom kipróbálni, az biztos! Nyami... :)))

    VálaszTörlés