2011. augusztus 25., csütörtök

Kovászos uborka

Ebben a rekkenő hőségben készülnek a legjobb kovászos uborkák. A mostani lett a legroppanósabb és legfinomabb (amit valaha csináltam) mintha csak tudta volna ,hogy fotózni fogom...


Hozzávalók: 5 literes üveghez, 2,5 kg kovászolni való uborka, 3 gerezd fokhagyma, kb. 5-6 szál kapor, só, víz, 3 vékony szelet (GLUTÉNMENTES) kenyér

 
Tisztára mosom a befőttes üveget, az aljára teszek 1-2 szál kaprot. Alaposan átmosom az uborkákat, (csak a hibátlanokat használom) az üvegbe pakolok egy réteget belőle, jó szorosan. Kettőbe vágom a fokhagymákat és egy pár darabot az uborkák közé ejtek.
Ismét 1-2 szál kaprot teszek még hozzá, majd újra uborkát, és így tovább, a tetejét a kenyér zárja. Ha minden hozzávalót belegyömöszöltem az üvegbe, jöhet a sós víz. 1 l meleg vízben 2 ek. (nem púposan) sót feloldok, majd az uborkára öntöm. 



Annyi vizet készítek, hogy az uborkát bőven ellepje, és a kenyér is ázzon egy kicsit. A végén egy tányérkával lefedem, és kiviszem a napra. (A diólikőr mellé :)))


Legalább 5 napig kint hagyom, de a mostanit még egy napig ott felejtettem, és nem ártott neki. Sőt!


Ha érettnek érzem (!), becipelem az üveget, kihalászom az uborkákat, kisebb üvegekbe rakosgatom, egy szűrőn keresztül a levet is az uborkára öntöm.



Ezután már csak le kell hűteni, és jó hidegen megenni...


 
Csak egy baja van, hogy nagyon gyorsan fogy, és csinálhatom újra...meg újra...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Rekaye! Gratulálunk a szép bloghoz! A hónap receptjének az Ön kovászos uborka receptjét választottuk ki, melyet japán nyelven posztoltunk itt: http://www.europeanquartetblog.com/2012/08/blog-post_24.html
    További ízletes főzőcskézést!

    VálaszTörlés
  2. Kedves The European Quartet!
    Köszönöm szépen! Megtisztelő, hogy a kovászos uborka receptemet választották a hónap receptjének!

    VálaszTörlés