2011. június 3., péntek

Töltike sóskában

Megnőttek a sóskák, szép nagyok és frissek a szőlő levelek is. Itt az idő, hogy ebéd legyen belőlük. A töltike eredetileg erdélyi étel. A húsgombócokat szőlő levélbe csomagolják és vízben megfőzik, mint a töltött káposztát. Dédmamám sóskával készítette ezt a finomságot, én anyukámtól tanultam ezt a receptet. Nálunk mindenki imádja... cukor nélkül!!! SAVANYÚAN  :)))



Hozzávalók: Egy kosár sóska, kb. 1200g darálthús (marha+sertés), 150g rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 doboz tejföl, 1 ek. keményítő(elhagyható), só, bors, szerecsendió. 12-15 szőlő levél  
 



Szőlő levél nélkül is nagyon finom, de ilyenkor nem szabad kihagyni ezt a kis pepecselést. 

 
A sóskát megmosom, lehúzom a szárat és a vastagabb közép eret is. A fiatal pici leveleknek, csak a szárát tépem le. Ma a párom is segített...  



Egy nagyobb edénybe pakolom a sóskát, 1/2l vizet öntök rá, és forralni kezdem. Amikor már megfonnyadnak, botmixerrel pépesítem. Sózom, kóstolom ha kell még öntök rá vizet. 

Megfőzöm a rizst. Bekeverem a darálthúst, tojást, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát teszek bele. Szerecsendiót reszelek hozzá, frissen őrölt  borssal és sóval ízesítem.



A megfőtt rizst is hozzáadom, majd jól összegyúrom a tölteléket.
Megmosom a szőlő leveleket, pár pillanatra forrásban lévő vízbe teszem, azután gyorsan kihalászom a száránál fogva.


A vastag szárát  egy késsel kivágom, és a megpuhult levélbe pakolom a nyers tölteléket. Minden oldalról bebugyolálom, és a forrásban lévő sóskába engedem.





Miután az összes tölteléket beszuszakolom a lábosba, fedőt teszek rá. Kis lángon, keverés nélkül megfőzöm.

 
(Néha mozgatom az edényt!) 50-60 perc alatt készül el.
 
A végén, keményítővel összekevert tejfölt keverek a sóskába.( Előtte kihalászom a szőlős töltelékeket, hogy ne szakadjanak el a levelek.)
 
Magában is nagyon finom, de főtt sós krumplival a legjobb...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése