2011. június 19., vasárnap

Meggyes-mákos pite

Egy-megérett a meggy! Kettő-leszedtük (és csipkebokor vessző) Három-mindenki teleette magát. Négy-sütit is sütöttem a maradékból.
 


Hozzávalók: 
 
Töltelékhez:  kb 2,5 kg meggy+nagyon sok cukor, 100g darált mák, kb. 150g eperdzsem



Tésztához: 350g liszt (Beiker és Mantler lisztet használtam), 200g margarin, 1/2 zacsi sütőpor, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás (a kenéshez), 100g  porcukor, 50-100g tejföl

Meggyet kimagozom és jól megcukrozom. Ezután összegyúrom a tésztához valókat, lisztet még adok hozzá ha kell.


Kétfelé szedem a tésztát, fóliával letakarom és hűtőben pihentetem legalább 1/2 órát. 


Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Kinyújtom az egyik tésztagolyót és a tepsi aljára simítom. Megszórom darált mákkal és cukorral. Erre pakolom a kinyomkodott cukrozott meggyet.


Ezután a meggyet is megszórom mákkal és rákanalazok egy kis eperdzsemmet, csak a vicc kedvéért. Kinyújtom a második tésztát és befedem vele a tölteléket. Villával megszúrkálom a pite tetejét, majd felvert tojással bekenem.


30-40 percig sütöm.

 
Amikor teljesen kihűl, vékony késsel szeletelem.

Persze ezt nem lehet kivárni, így azonnal megkóstoltuk, még forrón. Teljesen elszörnyedtünk, hogy milyen savanyú lett a töltelék. Másnap, túrázni mentünk. A gyerekek ragaszkodtak a meggyes süti megsétáltatásához. Egy adag pitét agyonporcukroztam és jött velünk a Prédikálószékhez. Egész jót tett neki a kirándulás és a porcukor.

 
Az otthon maradt pitékkel is történt valami... Szépen szeletelhető, finom, meggyes- mákos sütikké váltak, és porcukor nélkül is olyan lett, amilyet akartam!  :D


 Nem csak a sütiről készültek fotók :-D
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése