2011. június 18., szombat

Eperdzsem

Nyami eper! Kedvenc! Minden mennyiségben! Szedtünk 8-9 kilót, dzsem lett belőle.
Nem kell hozzá nagy fakszni, gyorsan kész....ha már megpucolta valaki. :)))


 
Hozzávalók: 8kg eper, 3kg cukor (tartósítószert NEM használok), egy kis almapektin.
Az almapektin szépen összezselésíti, hamarabb kész...


 

A megmosott epret egy nagy lábosba teszem, és főzni kezdem.


Kevergetem- kavargatom, ha forrni kezd, lassú tűzön rotyogtatom 20 percig.


Ezután ráborítom a cukrot, és kevergetem-kavargatom még 20 percig.  Ha pektint használok, nem is kell 20 percig főzni...Közben, az elmosott befőttes üvegeket és a tetőket is,  forrásban lévő vízbe teszem.


Ha kész az eper főzés, kihalászom a forró üvegeket, és telepakolom a dzsemmel. Még forrón lezárom és ha mind kész van, mehet a paplanok közé. 2-3 nap alatt kihűlnek, utána irány a spejz.




 

Drága Nagymamám főzi a legfinomabb lekvárokat! Kaptunk tőle is eperlekvárt 6 üveggel, így most van egy pár édes, finom eperség a polcon...

2 megjegyzés:

  1. Tető az üvegre zárva, vagy külön-külön?
    Bocs az együgyü kérdésért, de még ezt nem hallottam....

    VálaszTörlés
  2. Kedves Márta! Az elmosott üvegeket és tetőket bedobálom a forró vízbe. Szétszedett állapotban! :))) Ezután lecsöpögtetem, és betöltöm a forró lekvárt...

    VálaszTörlés