2011. június 24., péntek

Diólikőr

Erre az időszakra tartogattam, a diólikőr készítésének  leírását. Szép zöldek a kis diók, belül teljesen fehérek és puhák. Tavaly nagyon finom lett, bár az igaz, hogy pálinkára hasonlított az ereje. Karácsonyi ajándék is lett belőle.   ;)   Ja, és ez aztán férfi munka a javából!


Hozzávalók: kb. 20 szem zöld dió, 1,5 l pálinka, 500g kristály cukor, egész fahéj, 4-5 szegfűszeg
(sokat nem szabad használni, mert elnyomhatja a diót), 2 tk. vanília esszencia.

Egy lezárható tetejű, nagyobb befőttes üvegbe szórjuk a cukrot, fahéjat, szegfűszeget. 




Hozzáadjuk a vaníliát, felöntjük pálinkával, majd jól összekeverjük. Négyfelé vágjuk a megmosott diókat, és az üvegbe dobáljuk. Rácsavarjuk a tetejét, és mehet is a szabadba, mint a kovászos uborka.




Napos helyen felejtjük, egészen az őszi napfordulóig. (szept. 21.) Ősszel átszűrjük egy sűrű anyagon keresztül,(mi organzán szűrtük át) a likőrt üvegekbe töltjük.... és NEM kóstolgatjuk sokat!  


 Rájártunk tavaly ősszel, alig maradt karácsonyra.       ... Boldog Karácsonyt... fél év múlva!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése