2011. május 14., szombat

Rakott kel

Soha nem készítettem még rakott kelt. Nem tudom, miért....valahogy kimaradt. Egyetlen férjemnek jutott az eszébe, hogy ez így már nem mehet tovább.... : )))


Hozzávalók: Egy fej kelkáposzta (kisebb darab), kb. 700g darálthús (marha és sertés), 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 200g rizs, kb. 200-250 ml tejföl, pici vaj, 2 ek. zsemlemorzsa, bors, majoranna, olaj, kömény mag, só és sok sajt

Sós vízben megfőzöm a rizst. A káposztát leveleire szedem és köményes sós vízben, puhára főzöm. 


A vöröshagymát apróra vágom, zsírban üvegesre párolom, hozzáadom a lereszelt fokhagymát is. Ezután jön a darálthús, jól átkeverem, ha már mindenhol kifehéredett sózom, borsozom.


Érdemes a borsot és a majorannát eltúlozni, nagyon fincsi lesz. Hozzákeverem a rizst is, jól összekeverem. A főtt káposztáról leöntöm a vizet. A káposzta levelekről kivágom a túl vastag  főeret.  Egy nagyobb tálat kivajazok, és kibélelem egy réteg káposztával.



darálthúsos töltelék egy részét  belesimítom a levelek közé, és legalább 1 doboz tejfölt kenek a tetejére. Ezután  újabb káposztalevél réteget pakolok a tálba, ebbe is husit teszek, majd tejfölt. Nekem még egy réteg káposzta és hús belefért a tálba, de a legfelső réteg husos töltelék tetejére egy pici zsemlemorzsát szórtam. (tejfölt már  nem) Vaj darabokat szeletelek rá, és 180-200 fokos sütőbe rakom. Nem kell lefedni a tálat. 

Amikor megpirúl a zsemlemorzsa, kiszedem a rakott kelt, megpakolom reszelt sajttal és visszateszem a sütőbe. Amikor ropogósra sült a sajt, kész is van az étel. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése