2011. március 20., vasárnap

Fondant rózsa, pillecukorból

Kislányom szülinapi tortájára rózsaszín rózsákat készítettem, ezen annyira felbátorodtam, hogy az egész tortát is beborítottam fondanttal. Tökéletes nem lett, de első fondantos “kalandom” a konyhában, egészen szép hercegnős tortává vált.  Az ünnepelt is nagyon meg volt elégedve...



Wise Lady szuper receptjével, nagyon finom és gluténmentes pillecukrot gyártottam, ezután már “gyerekjáték” volt a fondantozás.


Hozzávalók: a pillecukorhoz: 8 g zselatin por + 3 ek. víz, 1 ek. méz, 150g cukor, 50 ml víz, csipet só, 1 kk vanília esszencia. A rózsaszín pillecukorhoz a  8g zselatint 1 ek. céklalével és 2 ek. vízzel színeztem. Éljen a cékla!

Robotgép keverő táljába szórom a zselatint a 3ek. vizet, és a vanília esszenciát majd egy picit állni hagyom. Egy edényben összeforralom a cukrot, mézet, sót és a vizet. Alacsony hőfokon kevergetve kb. 1 percig forralom. Egy kevés forró cukros szirupot a zselatinra kanalazok, és magas fordulaton keverni kezdem. Ezután a maradékot is bekeverem a géppel. 



  
Addig habosítom, amíg szinte feltekeredik az egész massza a habverőre. Ezután érdemes egy kicsit pihentetni a pillecukrot, egy kiolajozott sütőpapírral bélelt dobozban.  

 
Hozzávalók a fondanthoz: pillecukor, kb. 150-200g átszitált porcukor, 2-3 ek. keményítő (gluténmentes)

A porcukrot összekeverem a keményítővel, gyúródeszkára borítom és ebben gyúrni kezdem a pillecukrot.


 Annyit használok fel a cukorból, hogy nagyon laza, könnyen gyúrható, sima masszát kapjak, de már ne ragadjon. 


Rózsa formázása:  ...gyakorlat teszi a mestert alapon... golyót formázok a fondantból, az egyik felét szépen elvékonyítom, majd bepöndörítem, és a vastag felét egy picit a deszkára nyomkodom, hogy megálljon. 


Ezután újabb golyóból, kicsit vékonyabb szirmocskát készítek és az első sziromra nyomkodom. 

 
4-5 sziromból elkészül a rózsa.



A torta bevonathoz, egy újabb adag fehér pillecukrot gyúrok meg fondanttá, majd cukrozott deszkán kinyújtom. Sodrófára tekerem és ügyesen a tortára helyezem. A nyújtásnál figyelembe kell venni a torta magasságát is. Jó nagy fondant terítőt kell nyújtani.

 
A rózsákat olvasztott cukorsziruppal ragasztom fel a fondantos tortára.


Mini rózsa készítése: videó


Most egy kis időre “kiművészkedtem” magam...

Boldog Szülinapot Kata!!!


4 megjegyzés:

  1. A torta első próbálkozásra,nagyon szép lett. Ügyes vagy:))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! A gyönyörű tortáidat nézve, ez igazán jól esik :)))

    VálaszTörlés
  3. Emlékszem, ez nagyon szép volt, és nagyon finom is!!! Még csinálj sok ilyet!!!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó! A következő még szebb lesz... :)

    VálaszTörlés