2011. február 20., vasárnap

Töpörtyűs pogácsa

Egészen “véletlenül” volt itthon friss töpörtyű, így pogácsát kellett sütnöm... :-D Egy régi szakácskönyvből bogarásztam ki ezt a receptet, ami azért tetszett meg, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető.



Hozzávalók: 100g töpörtyű, 450g liszt (Spar-free from), 1/2 csésze tej, 20g friss élesztő, 2 ek. fiber husk, kb. 200g zsíros tejföl, 1 tojás+1 tojás a kenéshez, kb.2tk. só, bors, cukor

Cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Férjem apróra vágja a töpörtyűt, én pedig összekeverem a lisztet és a  fiber huskot. Összedolgozom a lisztet a töpörtyűvel, sózom, borsozom, hozzáadom a tojást és a felfuttatott élesztőt. 

 
Annyi tejfölt teszek bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen. Alaposan összegyúrom. (géppel is lehet) Kb. 2 cm vastagságúra nyújtom, 4,5cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírra pakolom a pogikat, késsel  bevagdosom a tetejüket. 

 

Meleg helyen kelesztem, majd felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét. 

 
Kb.180 fokos sütőben, pirosra sütöm.


Nagyon fincsi lett...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Rekaye!

    Fantasztikusan néz ki ez a pogácsa...*_*
    Most sikerült kapnom a bioboltban egy csomag Fiber Husk-ot és mindenképpen szeretnék belőle valami finomat sütni a barátnőmnek. Azt szeretném meg tudni, hogy ez a fajta pogácsa kb. meddig áll el? (Sajnos előfordult már, hogy nagyon szép lett, csak éppen betonkemény...) Illetve, hogy Spar liszt helyett lehet valami más liszttel? Schar mix B-m van itthon, vagy Mantlert tudok venni...
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Edit

    VálaszTörlés
  2. Kedves Edit!
    Örülök, hogy tetszik a pogi. Mantler lisztből nem tudtam még pogácsát sütni, csak betont. Schar biztosan jó liszt. Sokáig kell gyúrni, hogy maradjon benne elég levegő. Frissen isteni, és másnap is elég puha marad. Bocs, hogy csak most válaszolok...túráztunk, és most értünk haza. Remélem sikerülni fog a pogácsa.
    Rekaye

    VálaszTörlés