2011. január 8., szombat

Körömpörkölt vörösborban

Életem párja egy kis pörköltre vágyott ebédre. Kinyitottunk egy üveg finom vörösbort, és elkészítettük ezt a “diétás” ételt.

 

Hozzávalók: kb. 2,5 kg sertés köröm (kettévágva), 3 jó nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,  3-4 deci száraz vörösbor, 2 vékony szelet mangalica szalonna (csak az íze miatt), 1 ek.zsír  kb. 5 ek. pirospaprika, 1 kk. őrölt kömény, 1 ek sűrített paradicsom, bors, só

 

Apró kockákra vágom a hagymát, és a szalonnát. Egy nagy lábosban megolvasztom a zsírt, és lesütöm a szalonnákat, majd ebben párolni kezdem a hagymát. Megtisztítom a körmöket, ha szükséges a borotvát is bevetem. Ha a hagyma már üvegesre párolódott, félre húzom az edényt, belereszelem a fokhagymákat, és bekeverem a pirospaprikát.



Ezután a körmöket is belepakolom, jól átforgatom és visszahúzom a tűzre. Sózom, borsozom, hozzáadom a vörösbort és még annyi vizet, hogy majdnem ellepje. Ízesítem köménnyel és miután felforrt, kis lángon főzöm 3,5-4órát. Érdemes néha megkeverni, megforgatni, kóstolni és még sózni, borsozni ha szükséges. A vége felé hozzákeverem a paradicsomot is, és fedő nélkül egy kicsit lefőzöm a felesleges vizet. Amikor már szinte magától leválik a hús a csontocskákról, és szép sűrű a szaft.....kész. Főtt krumplival és házi savanyúsággal tálalom.  

1 megjegyzés: