2010. december 14., kedd

Mézeskalács

Mézeskalács nélkül nem is igazi a karácsony. Ilyenkor természetesen a gyerekek is aktív résztvevői az sütésnek. Ha sikerül többször elkészíteni ezt az adagot, akkor van esély arra, hogy marad valamennyi a karácsonyi asztalra is.


 
Hozzávalók: 125g méz, 50g cukor, 1 tasak vanillincukor, 60g vaj (margarin), 1 tojás, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 250g liszt (100g Mantler, 150g kukorica liszt) 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. kakaópor, mogyoró, mazsola
Díszítéshez porcukor.

Egy edényben felmelegítem a mézet, vajat, cukrot és a vanillincukrot, majd félre teszem. Amíg hűl a mézes szirup, kimérem a többi hozzávalót. Keverőtálba csorgatom a még meleg mézes alapot, és folyamatos keverés mellet, hozzáadom a tojás sárgáját,  fahéjat, és a szegfűszeget.Összekeverem a liszteket a szódabikarbónával, a kakaóval majd, apránként ezt is rászitálom a  masszára, a vége felé villával keverem, majd kézzel is átgyúrom.





Bekapcsolom a sütőt kb. 170-180 fokra.  Lisztezett gyúródeszkán ½ cm-es vastagságúra nyújtom a tésztát, és süti kiszúróval formázom. 

 
Nem túl szorosan, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, és mogyoróval, mazsolával díszítem a mézeskalácsokat. Kb. 10 perc alatt megsütöm.


Nem jó, ha nagyon sötétbarna, mert akkor már leégett. A második tepsi mézeskalács még hamarabb megsül. Amikor kész, megvárom míg teljesen kihűlnek. 
 
A megmaradt tojás fehérjét annyi porcukorral felverem, hogy szépen rajzoló krémmé váljon. Egy kisebb nejlonzacskóba töltöm a kész habot, a zacsi végén egy pici lyukat vágok, és ezzel díszítem a mézeskalácsokat. 



A legédesebb karácsonyi illattal telíti meg a házat, így minden nap sütök egy párat. :-)



2 megjegyzés: