2010. november 6., szombat

Babsaláta

Ma babsaláta is volt  ebédre, amit tegnapelőtt kezdtem előkészíteni, a bab beáztatásával. Kisebb lányom, egy pár szemet cserépbe is ültetett, csak a vicc kedvéért. Ezt a receptet, unokatestvérem fejlesztette tökélyre, azóta nálunk is ez a BABSALÁTA :-))

Hozzávalók: 1/2 kg babhoz, én ezt a nagy “salátababot” szeretem, 2 nagy fej lilahagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb fej zeller, 1 pici krumpli, 10 szem egész bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. őrölt majoranna, só, cukor (kb.4 ek.) ecet (kb.3 ek.) A só,cukor és az ecet mennyisége változhat...Egy éjszakára vízbe áztatom a babot. Főzés előtt leöntöm a vizet, átmosom, és főzni kezdem annyi vízben, hogy jól ellepje. A főzőlét sózom, kb. 1 ek, borsozom, fokhagymát és 1 megpucolt krumplit teszek bele (egészben). 


A krumplitól, nem reped meg a bab héja a főzés során. Ha a bab megpuhult, elzárom és félre teszem. Egy másik edénybe elkészítem salátalevet. Felteszem forrni a vizet, sózom, cukrozom, felkockázom a zellert, és ezt is a vízbe teszem. Egy teatojást megtöltök majorannával, és mehet a forró vízbe. Felszeletelem a hagymákat, de ezeket akkor rakom a lébe, ha a zeller már majdnem puha, és csak fél percig főzöm.A végén hozzáadom az ecetet is. 

Érdemes kóstolgatni és egy kicsit eltúlozni az ízesítést, mert másnapra érik össze a bab a salátalében. Ha ezzel megvagyok, a babot egy lyukacsos kiszedőkanállal átmerem a salátalébe. Krumplit félrerakom, nem használom tovább a salátához.( megeszem), a teatojást is kiveszem. Aki nem szereti a zellert a salátába, érdemes a babbal együtt főznie egészben,  úgy könnyebb kihalászni, és nem kerül bele a tányérjába. Az elkészült babsalátát legalább egy napra hűtőben, ”pihentetem”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése