2010. október 10., vasárnap

Rozmaringos sültcsirke, holdkrumplival

Mostanában ezt a húslevesben sült, zöldfűszeres változatot szoktam elkészíteni. Sokféle fűszernövénnyel ízesítettem már a csirkehúst, ma az illatos rozmaringon volt a sor.



Hozzávalók: 1 egész csirke, 10g vaj (margarin),  kb. 1/2 l húsleves (kocka is lehet), 2 gerezd fokhagyma, 1 ág friss rozmaring, bors, só, 5 db közepes krumpli


Megtisztítom a csirkét, majd egy nagyobb tepsibe teszem. Minden oldalát jól megsózom, borsozom, a szárnyakat hátra hajtom. Fokhagymákat megpucolom, hosszában elvágom. Késsel 1-2 apró metszést vágok a melle húsán, ezekbe helyezem a fokhagymát  és a rozmaring leveleket. A combokat is így fűszerezem. A mellével lefelé fektetem a tepsibe, és aláöntöm a húslevest. Megszórom még apróra tépett rozmaring levéllel, és vajdarabkákat dobálok még rá. 180 fokos sütőben kezdem sütni. Néha meglocsolom a csirkét a tepsiben rotyogó húslevessel, 3/4 órát sütöm így, majd megfordítom, ha elfőtt a leves pótlom. 



Körbe rakom a megpucolt, felvágott burgonyával, és visszateszem a sütőbe.  A mellével felfelé is 3/4 órát sütöm. Tálaláskor a pecsenye levét is az asztalra készítem.  Az így sütött csirke, mellehúsa is finom, szaftos marad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése