2010. október 13., szerda

Padlizsánkrém

Sokat főzünk együtt párommal, főleg hétvégén. Olyankor több fogást is elkészítünk, másnapra is marad, vagy mélyhűtőbe kerül. A múltkor fejébe vette, ha törik, ha szakad padlizsán krémet fog csinálni, teljesen egyedül. Nem próbáltam visszafogni, csinálja, majd úgy segítek neki, hogy észre se vegye. Nem kellett segítség,  a férfiak ügyesen mozognak a konyhában. Az eredmény nagyon fincsi lett, úgyhogy most leírja, hogyan készítette.Hozzávalók: 3 közepes nagyságú padlizsán, 2 fej kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kb. 0,5-1 dl extraszűz olíva olaj (illetve amennyit felvesz), ízlés szerint só, bors, kevés mustár, csipetnyi cukor.
 
A padlizsánokat megtisztítva kettévágom és berakom egy tepsibe, meghintve egy kis vízzel. A tepsit a  sütőbe rakva 200 fok környékén sütni kezdem, egészen addig, amíg teteje megráncosodik a lila héja szinte megég. 


Ekkor kiveszem, és még melegen lehúzom a bőrét, felvágom kisebb darabokra, majd hozzárakom a felaprózott hagymát, a fokhagymát, olajat és a fűszereket. Ezek után botmixerrel pépesítem és 1-2 órát állni hagyom.

A padlizsánkrémnél figyelni kell, hogy ne legyen túl sok benne a fokhagyma mert, elveszi a krém finom ízét. Az előbbi okok miatt a mustárral is csínján kell bánni, cukrot azért teszünk bele egy csipetnyit, hogy kiemelje a többi fűszer zamatát. A sót érdemes folyamatos kóstolgatás közben  belerakni. Az így elkészült krém ,csak órák múlva nyeri el végleges ízvilágát, amit pirítóssal reggelire, vacsorára fogyaszthatunk.


1 megjegyzés: