2010. október 2., szombat

Krumplis pogácsa

Bevallom őszintén, amióta  lisztérzékeny diétán élek (12 éve), nem ettem  finom pogácsát. Sütni meg egyáltalán nem sikerült megfelelő állagút, talán egyszer, de annak a tésztája is másnapra fűrészporos, és fullasztó lett. Ma megtörtént a lehetetlen, igazi finom pogácsát sütöttem. Ezt a receptet eredetileg a NO SALTY-t böngészve találtam, Petra sütötte Krumplis pogácsa 4.(hajtogatott), címen. Átalakítottam gluténmentesre, és ez lett az eredmény.




Hozzávalók: 100g Mantler liszt, 150g Beiker liszt, 1 tk. Fiber Husk (psylliium husk-útifű maghéj), 30g budafoki élesztő, 250g krumpli, 2 tojás sárgája+1 kenéshez, 100ml tejföl, 50g vaj (margarin) a tésztába, 50g vaj a krumpliba, 1/2dl tej, 1tk. cukor, 1ek (csapott) só, bors (elhagyható)

Héjában megfőzöm a krumplit, majd kihűtöm, összenyomom és félreteszem. Cukros kézmeleg tejben felfuttatom az élesztőt, majd (robotgépben), meggyúrom a tésztát. Elsőnek mindig a szárazanyagokat keverem össze, ezután adom hozzá a folyékony hozzávalókat. Amikor szép lazára összeáll a tészta, meleg helyre teszem keleszteni. Nedves konyharuhával letakarom. Ha kétszeresére dagadt, lisztezett deszkán picit átgyúrom, majd kinyújtom.


Tetejére kenem a folyékony vajjal összekevert krumpli egy részét, és összehajtom.
 

Ezt háromszor megismételem, 20 percenként. Majd a tésztát kb. 1,5-2 cm es magasra nyújtom, késsel megvágom a tetejét, és kiszaggatom (4-5cm pogácsa szaggatóval). Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a pogácsákat, és tojássárgájával bekenem mindegyiket. 180 fokos előmelegített sütőbe rakom, és kb. 30 perc alatt lesznek kész.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése