2010. szeptember 5., vasárnap

Töltött tök


Hozzávalók: kb. 3/4 kg. darált hús, 2kg-s spárga tök, 100g rizs, (lehet maradék, előző napról) 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 doboz tejföl, sajtok (ízlés szerint, füstölt is), 1/2  bögre húsleves, friss bazsalikom, kakukkfű, szerecsendió, só, bors, 2 ek. olaj vagy szalonna. (én mangalicát szoktam)



töltött töknek való

Felteszem a rizst főni. A zsiradékban megpárolom az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. A zöld fűszereket apróra tépkedem, majd picit pirítom. Amikor már jól illatozik, beforgatom a darált húst is. Kifehéredésig kevergetem, sózom, borsozom, ráreszelem a szerecsendiót, hozzáadom a rizst.

A tököt megmosom, meghámozom, majd kettévágom (hosszában). Kikaparom a magházat, tepsibe helyezem, és megtöltöm darált hússal. Tejföllel vastagon lekenem, ezután a húslevest aláöntöm. Lefedem a tepsit fedővel (alufóliával), stb.  Forró sütőben 30-40 percig sütöm. Ezután leszedem a fóliát, rászórom a reszelt sajtot és még egy picit sütöm.

tökföldön





tök nehéz
tök finom

1 megjegyzés: