2010. szeptember 13., hétfő

Paradicsom leves bazsalikommal

Család egyik kedvenc levese, meg az enyém is, ha gyorsan kell főzni.  Friss paradicsomból, befőzöttből, és persze konzervből is nagyon finom. Az elején úgy készítem, mint a hagyományos paradicsom levest.

Paradicsomleves bazsalikommal sajttal


Hozzávalók: 1-1,5 kg. paradicsom (hámozva, darabolva), vagy 1/2 l befőzött, vagy 140g. sűrített paradicsom.kb.2 ek. olaj, liszt (Mantler), kis fej vöröshagyma, egy marék friss bazsalikom, 1-2 szál kakukkfű, és kevés zöld oregánó, só, bors, 1/2 tk. cukor.

Úgy kezdem, mintha sima rántást csinálnék, olaj liszt, de mielőtt halvány barnává válna a liszt, belereszelem a hagymát, és rádobom a zöld fűszereket is. Picit pirítom, jöhet a paradicsom, majd egy kevés hideg vizet adok hozzá, és csomómentesre keverem (Mantler liszt azonnal “galuskává” válik, ahogy meleg folyadék éri). Felöntöm még vízzel, sózom, borsozom, és főzőm egy pár percig. A friss paradicsomos verziónál: a paradicsomot meghámozom, puhára főzőm. Összemixelem. Tálaláskor sajtot reszelek bele.

 
virágzó bazsalikom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése