2010. szeptember 12., vasárnap

Magtól a paradicsomig-frissítve

Kezdő kertészek egyik kedvenc növénye a paradicsom. Garantált  sikerélmény ha palántát vásárolunk, de a magról neveléshez sem kell nagy tudomány. Szabad föld híján, akár cserépben, az erkélyen is nevelhető.Lehet tejfölös pohárban, pici cserépben csíráztatni, de mi kipróbáltuk a tőzegpogácsát, és azóta ezt használjuk. Egy pogácsa- egy mag.

pari mag
tőzegpogácsában
Minden nap locsolgatom, meleg napos helyre teszem, és elég hamar látszik az eredmény. Mikor már láthatólag sok gyökere nőtt, jön a cserép, vagy tejfölös pohár fázis.


Úgy ahogy van át lehet ültetni. Majd mikor ezt is kinövi a növény, akkor jön a lényeg. Műanyag palackba kerülnek. Előtte levágom a palackok tetejét, kilyukasztom az aljukat. A paradicsom tövére időről időre földet rakok, így mikor már a szabadföldbe kerülnek, jó erős gyökérzetük lesz. Ültetéskor, egy kis trágyás földet is kapnak. Kialakítom a palánták körül a tányért (eső gyűjtőt), és alaposan belocsolom. Később, egy alapos eső után betakarom a talajt. A talajtakarás több okból fontos, megvédi a földet a kiszáradástól, nem verődik fel a sár, és vele a kórokozók, illetve a gyomok sem tudnak könnyen megmaradni. Persze gyomlálni azért mindig kell, én mindig kihúzom, és nem kapálom.


Rendszeresen áztatok csalánt kb. 8-10 nap alatt,  tápanyagokban gazdag levet kapok. Egy vödröt teleszedek csalánnal, felöntöm vízzel, és lefedem (rettenetesen büdös lesz). Hígítva locsoljuk ki. 150l vízhez szoktunk, 15l csalán levet adni.
Ha már nagyobbak a növények, az alsó leveleket letépkedem, és karózzuk. Nagyon hamar megjelennek az első virágok, majd a mini zöld termések is. A hónalj hajtásokat rendszeresen kitöröm, és erős spárgával rögzítem a bambuszhoz. A kert másik végében terjedő bambuszból vágunk, karónak valót. Ezeket a munkákat szoktam mindenképpen elvégezni, ha finom nap érlelte paradicsomot szeretnék a család asztalára tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése