2010. szeptember 24., péntek

A komposzttól az éléskamráig

Mióta kertes házban lakunk, és növényeket termesztünk, igazi éléskamrává vált a spejz. Különlegessé vált a befőzés, mivel a saját kezünkkel termesztett zöldségeket, gyümölcsöket tesszük fel a polcra. Jó érzés úgy kavargatni a paradicsomot, vagy a lekvárnak valót, hogy a növény csíráztatásánál, vagy a fa ültetésénél is jelen voltam. Megélni ezt a körforgást, sok türelmet kíván (ami nincs mindig). Alig várom, hogy lehessen menni ásni, ültetni, trágyázni, locsolni, és leszedni a termést. Kitalálni mi lesz belőle, és elkészíteni.


 

Minden főzés közben az összes növényi maradékot gondosan összegyűjtjük, komposztáljuk, ami tápanyag a kertnek. Örömet okoz az a tudat, hogy mindennek meg van így a helye, nem vész kárba semmi. Pár éve még, alig tudtuk belepréselni a sok szemetet a kukába, kisebb katasztrófa érte a családot, ha valamelyik héten elfelejtettük kitenni, hogy elvigyék. (Nálunk egyszer szállítják el a szemetet egy héten). Ebben az évben, nagy nehezen gyűlik össze 3/4 kuka hetenként. Sokszor csak félig van!
Vettünk egy nagyon ronda, de jól záródó fedelű vödröt, és abba dobáljuk a növényi maradékot, kávézaccot,  stb. Macerásnak tűnhet így a főzés, de nem az. Hamar meg lehet szokni, sőt már a gyerekek is automatikusan, a nagyon ronda vödörbe dobják az almacsutkát.

ronda vödör álcázva
Ezzel a módszerrel, egy kis pénzt is meg lehet takarítani, nem kell műtrágyát vásárolni. Az így termesztett növények egészségesebbek és finomabbak. Mehetnek a konyhába, kamrába, üvegekbe, mélyhűtőbe.


Természetesen mi is vásárolunk boltban, a család fele gluténérzékeny. A speciális liszteket, tésztákat,  most már elég sok helyen árulják a környéken (nekünk szerencsénk van). Legfinomabb kenyeret, a  20km-re lévő TAC-ban sütik (Táplálék allergia centrum), én a barna magosat szoktam venni. A lenti képeken látható alapanyagokat használom leggyakrabban.


Évről évre többféle növényt termesztünk. Nem vagyunk tanult kertészek, csak elkezdtük és működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése