2010. szeptember 20., hétfő

Gulyásleves pálinkával

Drága anyukám készíti így, tőle tanultam. Kis módosítással, amit életem párja tesz még hozzá.


Hozzávalók: kb: 80-90 dkg gulyáshús (marhahúsból), 2 ek. mangalica zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, kb.200 g zeller, (zöldje is mehet bele) 1ek. egész kömény, 3ek. jó minőségű pirospaprika, só, bors, 1 paradicsom, 1/2 kg krumpli, és még a módosítás: 1dl száraz vörösbor, 3cl házi pálinka.

Felvágom a marhahúst kis kockákra, az inasabb részeket is felhasználom, attól lesz a leves igazi. Apróra vágom a hagymát, üvegesre párolom a zsiradékban, közben felvágom a zöldségeket.



Ha jó a hagyma, hozzáadom a köménymagot, megpirítom, majd a zöldségeket is átforgatom.



Ezután a húst is beleteszem, és ugyanígy pirítom.



Amikor már látszik a hús külsején, hogy mindenhol érte a zsiradék, félrehúzom az edényt, és megszórom pirospaprikával. Jól összekeverem, visszateszem a tűzre, és felöntöm vízzel. Sózom, borsozom. Vörösborral és a pálinkával, lassú tűzön, lefedve főzöm, néha megkeverem, kóstolom.  Amikor megpuhul a hús, a megpucolt kockákra vágott krumplit, és a paradicsomot is belefőzöm.

1 megjegyzés: