2010. szeptember 28., kedd

Gomba mártás

Gombát minden mennyiségben, és méretben nagyon szeretem. Az igazi friss gombákat, túrázás közben a legizgalmasabb begyűjteni. Csak az EHETŐKET! Bevizsgálva!


Egyik legsikeresebb túránkon (tavaly) nagy őzláb gombát “szüreteltünk”, kosárszám.


Sajnos nem tudjuk mindig az erdőt járni, gombákra vadászva. Idén talán az időjárás miatt, őzláb gomba nem is nagyon nőtt. Ezt a mártást, barna csiperkéből készítettem, szerecsendióval.  

Hozzávalók: 500g barna csiperke, 2 csokor petrezselyem, 1ek. olíva olaj, 100ml főzőtejszín, 100g tejföl,1 ek. keményítő (gluténmentes), só, bors, kb. 1 kk. szerecsendió (frissen őrölt).


Gombákat megtisztítom, a petrezselymet apróra vágom.


Forró olajba megfuttatom a petrezselymet, amikor finom illata lesz, rádobom a feldarabolt gombákat. Enyhén megsózom, borsozom,  lefedem az edényt.  Amíg a gomba párolódik, összekeverem a tejszínt és a tejfölt a keményítővel. Ha már megpuhult a gomba, levéből egy keveset  fokozatosan a keményítős tejszínhez keverek. Összedolgozom, majd az egészet visszacsorgatom a gombára, és felforralom. Fűszerezem, reszelek rá  szerecsendiót, és még sózom, ha kell.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése