2010. szeptember 10., péntek

Gluténmentes pizza

Tészta hozzávalók: 350g Mantler és 100g Beiker liszt, 1 zacskó Dr Oetker instant élesztő, 4 tk. cukor, 1/2 tk. só (Beiker liszt gyárilag sós), 6 ek. olaj, 300 ml kézmeleg víz. Ebből a mennyiségből 2 db. 28 cm-es pizzát tudok sütni.

Hammm





Paradicsomszósz hozzávalók:  2 ek. olívaolaj, 1 nagy gerezd fokhagyma, nagy marék friss bazsalikom,  ugyanannyi oregano, pár szál kakukkfű, só kevés cukor. A szárított társaikból is nagyon finom, de a frissen szedett fűszernövények verhetetlenek. Ha nincs saját eltett paradicsomunk, akkor paradicsom konzervvel helyettesítem. Nekem a hámozott paradicsom paradicsomlében konzerv, ízlik.
Először összekeverem a szárazanyagokat, majd hozzáadom az olajat, és a vizet. Robotgépben vagy kenyérsütőgépben nagyon alaposan összegyúrom. Sokáig kézzel gyúrtam, nagyon rendesen, hólyagosodásig, de valahogy a géppel készült tészta sokkal lazább lesz, és szebben megkel. Nedves konyharuhával letakarom, és 30-40 fokos sütőben kelesztem. Kb.3/4 óra alatt, jó nagyra szokott dagadni. Amíg kel a tészta, elkészítem a paradicsomszószt, párom feldarabolja a rávalókat. A pizzákat mindig együtt  “gyártjuk”, gyerekek közben, édesen játszanak! :-)


összedolgozva keletlenül
A paradicsomszószhoz apróra vágom a paradicsomokat, forró olívaolajba belereszelem a fokhagymát, rászórom a zöldfűszereket, amikor illatozni kezdenek, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, borsozom, és cukrozom. Kicsit hígabb paradicsomszósztól lazább, szaftosabb lesz a tészta. Kóstolom....

a paradicsomszósz ne legyen túl sűrű
Ha a tészta megkelt, kétfelé szedem, kinyújtom a tenyeremmel (nem nyújtófával), hogy a széle egy picit magasabb legyen. Ugyanezt megismétlem, a másik adaggal.


megkelt tészta
Lisztezett tepsibe rakom, és jól bekenem a paradicsomszósszal. A ház ura pakolja a feltétet: sonka, pici kolbász, vöröshagyma, olajbogyó, ananász, stb. tetszés szerint. Jó sok  reszelt sajtot szór rá, mozarellával és paradicsom szeletekkel díszíti. 180-200 fokos sütőben sütöm, amíg szép nem lesz. Légkeverős sütőben sülhetnek együtt is a pizzák.


4 megjegyzés:

  1. WOOOOOOOWWWWW! Nem gyozom megnezni a blogodat!!! Szuper jo kajakat fozol, es arrol almodozom, hogy en is ott eszem Veletek! :-) De jo is lenne... erezni a csalad meleget... Mert az tenyleg fontos!!!
    En megtapasztaltam a nelkulozeset (mar 15 eve!!). Olyan, mintha egy vegtagod, vagy szerved hianyozna...
    Irjal konyvet!!!! :-D

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! Látogass el hozzánk, sütök Neked melengető eledelt...

    VálaszTörlés
  3. Mi is mehetünk? Messze laktok Csepeltől? Kislányom a lé, azért vagyok a lé fórumba regisztrálva. Folyamatosan keresek recepteket és sütögetek, legalábbis próbálgatok neki. Ez a pizza is csodás. :-))

    vilagabri (ez a nick nevem a fórumon)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella! Nagyon szívesen segítek neked ezért hoztam létre a blogot. Vidéken lakunk, elég messze tőletek, de itt, vagy emailban is elérsz. A blogomat folyamatosan frissítem egyre újabb receptekkel, mert azt tapasztalom nagy a tanácstalanság a friss lisztérzékenyek körében.

    VálaszTörlés