2010. szeptember 23., csütörtök

Fokhagymás sertéssült

Ez a receptet is anyukámtól tanultam, nem változtattam semmit, mert úgy jó ahogy van. Sok mangalica zsírral készítem, és az egyik legfinomabb pecsenyezsír sül ki a hús alól. Másnapra tökéletes zsíros kenyér lehet belőle.


Hozzávalók: Kb. 1kg sertés lapocka, min. 2 ek. zsír (mangalica), 4 gerezd fokhagyma, só, bors
Felvágom a húst nagyobb darabokra (5-6cm “kockákra”), lesózom. 


Egy lefedhető edényben megolvasztom a zsírt, és már pakolom is bele a húsokat. Megpucolom, és négybe vágom a  fokhagymákat. A húsok minden oldalát egy kicsit megsütöm, (fehéredésig) majd közéjük szórom a fokhagymákat, borsozom.


Pici vizet (1/2dl) öntök még alá, lefedem, és lassan párolom. Néha ránézek, és egy villával megforgatom. Akkor puhul meg a hús, amikor szinte magától megy bele a villa. 50-60 perc. Ezután leszedem a fedőt, és zsírjára sütöm, vigyázva, hogy oda ne égjen.  Ezért forgatom.  


Nagyon gyorsan,  minden oldalát szép pirosra sütöm. Az így elkészített lapocka szaftosan, omlóssá puhul. Ha marad másnapra, szendvicsre való vékony szeleteket vághatunk belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése