2010. szeptember 27., hétfő

Almás pite

Ki ne szeretné, az almás pitét? Nálunk az (alig van tészta) pite a menő, sok almával.





Hozzávalók:
Tésztához: 18x25 cm tepsihez: 150g Mantler liszt, 30g Beiker liszt, 130g porcukor, 6g sütőpor (Dr. Oetker), 1 zacskó vanillincukor, 1 tojássárgája, 60g margarin, 1ek. tejföl.
Töltelékhez:  kb. 2 kg alma, 100g darált dió, 1 ek. őrölt fahéj, 1 citrom leve (almától függ), ízlés szerint cukor kb. 3-4 ek. Kézzel összegyúrom a tésztához valókat, majd egy  lefóliázott tálban, a hűtőbe teszem.

hozzávalók
elkészült tésztát lefóliázva a hűtőbe teszem
Minimum 1 órát pihentetem (egyszer 24 órát várt a tészta).  Az almákat megmosom, meghámozom, egy jó nagy tálba lereszelem. Citromlevet csorgatok rá, cukrozom, fahéjazom, és az egészet összekeverem. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, és lisztezett felületen kinyújtom a tészta felét, majd tepsibe teszem. 


Megszóróm dióval, erre teszem vastagon a kinyomkodott almát, a tetejére újra diót szórók, és beborítom a másik kinyújtott tésztával.




Villával megszurkálom, és tojássárgájával lekenem.


Sütőbe rakom, kb.40 percig sütöm. Az első 15 perc után (már szép aranybarnára sül a tészta teteje, ezért egy fedővel (alufóliával) letakarom, és tovább sütöm. Csak a kihűlt pitét szabad kockákra vágni, de sose bírjuk kivárni. Egy sort már melegen elpusztítunk....csak a biztonság kedvéért.



Természetesen nagy tepsivel is készülhet... 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése